کتاب تدوین

تدوین فیلم شغلی نیست که فقط با یادگیری نرم افزار بشه در اون حرفه ای شد. باید مطالعه داشت و هر روز علم جدیدی رو از تدوین فیلم یاد گرفت. در این متن چند کتاب تدوین رو معرفی میکنم که قطعا میتونه به تو و آینده تو در تدوین فیلم کمک بسیار زیادی بکنه.

کتاب تدوین

فن تدوین فیلم از کارل رایتس و گوین میلار

این کتاب یکی از کتاب های پایه در زمینه تدوین فیلم هست. به نظرم هر تدوینگری حداقل باید یک بار این کتاب رو مطالعه کنه تا با کلیات یک تدوین عالی آشنا بشه.

کتاب فن تدوین فیلم بیش از 19 فصل جداگانه برای تدوین فیلم های متفاوت داره. به این صورت که از تاریخچه تدوین فیلم شروع میکنه و برای تدوین فیلم های خبری، کمدی، گفتگو دار، پر تحرک و… مثال های زیادی رو درون خودش داره. البته اصلا منظورم این نیست که تو این کتاب یا مابقی کتاب هایی که معرفی میکنم رو اگر بخونی دیگه به تدوینگر تبدیل میشی. نه اصلا اینجوری نیست و باید در کنار تک تک این کتاب‌ها، فیلم های زیادی رو ببینی، با افراد زیادی صحبت کنی و در کل هر روز از هر طریقی که میدونی به علم خودت اضافه کنی.

کتاب تدوین

مبانی فرم فیلم نوشته محمد حسین نیرومند

هر چی از این کتاب بگم، کم گفتم. یعنی معرکه هست. تو بعد از یادگیری مطالب این کتاب متوجه میشی که چقدر دنیای تصویر و سینما عجیب هست و چه کارهایی میشه با تصویر و فیلم روی مغز مخاطبان خودت انجام بدی. چرا یک فیلم حتی با وجود ساده بودنش اینقدر بهت میچسبه و یک فیلم با وجود پر خرج بودنش اصلا دوست نداری نگاهش کنی.

من به شخصه بیش از 5 بار این کتاب رو خوندم و تک تک نکاتش رو مورد بررسی قرار دادم و البته به همه معرفی کردم تا جایی که دیدم اینجوری فایده نداره! کل مطالب کتاب رو به همراه مثال های بیشتر و تجربه شخصی خودم آوردم توی یک دوره بی نظیر به نام ” مبانی فرم فیلم”.

توی این دوره هم در مورد مبانی فرم فیلم و دید فوآل و… آموزش می‌بینی و هم تجربه های شخصی خودم که قطعا در هیچ دوره و جای دیگه ای پیدا نمیکنی رو میتونی آموزش ببینی. برای اینکه همه بتونن از این دوره استفاده کنن، قیمت دوره رو کمتر از یک شلوار جین گذاشتم!!! به نظرم ارزش دوره خیلی بیشتر از این مبلغ هست ولی واقعا دوست دارم همه از این فرصت استفاده کنن و واقعا پیشنهاد من هم به تو این هست که این دوره رو خیلی زود ببینی. چون مطمئن هستم دیدگاه تو نسبت به فیلم سازی و تدوین و… عوض میشه.

مبانی فرم فیلم

تکنیک های تدوین اثر دکتر احمد ضابطی جهرمی

یک کتاب ساده و گویا در زمینه تدوین فیلم. خیلی ساده بهت اصول تدوین رو آموزش داده و کات های مختلف رو برات توضیح داده.

بعد از مطالعه این کتاب برای تو روشن میشه که چجوری میشه یک تدوین خوب داشت و تو در چه زمان هایی باید کات بزنی و چه زمان هایی از کات زدن خودداری کنی.

متوجه میشی که ریتم و زمان بندی توی تصویر چجوری بوجود میاد و در نهایت تو رو در امر تدوینگر شدن چند پله جلو میندازه.

این کتاب 180 صفحه ای یازده فصل مجزا داره که از تعریف تدوین فیلم و اهمیت تدوین گرفته شروع کرده و به نتایج زیبایی شناسی در تدوین تداومی رسیده. در کل کتاب تکنیک های تدوین رو حتما بهت پیشنهاد می‌کنم.

کتاب تدوین

مقدمه ای بر فیلم نامه نویسی و کالبد شکافی یک فیلم نامه اثر ابراهیم مکی

این کتاب هم دوست داشتنی هست. شاید با خودت بگی کتاب فیلم نامه نویسی رو چرا باید یک تدوینگر بخونه! بله کتاب در مورد تدوین نیست ولی در نظر داشته باش که یک تدوینگر باید همه مراحل ساخت یک رو بدونه. یعنی نه تنها فیلم نامه نویسی، بلکه کارگردانی، تصوربرداری، طراحی صحنه و… رو هم باید کامل مسلط باشه تا بدونه در فیلم های خام چه مواردی درست کار شده و چه مواردی اشتباه.

اینجوری قطعا میشه تصمیم بهتری گرفت برای انتخاب زمان و مکان برش ها

کتاب مقدمه‌ای بر فیلم نامه نویسی به تو یک شمای کلی از کار فیلم نامه نویس میده تا بدونی کلیت کار به چه صورت هست و چه اتفاقاتی در داستان یک فیلم باید بیوفته. در نهایت بعد از مطالعه این کتاب می‌تونی تدوین های خودت رو خیلی دقیقتر و حرفه ای تر انجام بدی.

 کتاب «زیبایی­شناسی، تاریخ و نظریه‌­های تدوین فیلم در دوره صامت» اثر دکتر احمد ضابطی جهرمی

این کتاب برای کسانی مناسب است که قصد دارند تدوین فیلم را به صورت اصولی انجام دهند و دقیقاً شغل اول آن­ها تدوین است. در ابتدا در رابطه با تاریخچه تدوین صحبت می­کند؛ جالب است که بدانید تدوین از حدود سال 1895 آغاز شده ولی اینکه با تدوین به عنوان یک کار و مسئله اصولی برخورد کنند، حدوداً از سال 1920 بوده است. یعنی حدود 100 سال است که تدوین به صورت اصولی انجام می­شود.

دقت کنید که این کتاب در رابطه با دوره صامت است؛ یعنی دوره­ای که ما هنوز صدا را برای فیلم­ها نداشتیم و فیلم­ها بدون ضبط صدا تولید می­شده است.

در این مقاله 5 کتاب معرفی شد که هر کدام جذابیت­های خاص خود را دارند. قطعاً کتاب­های بسیار زیادی در زمینه تدوین منتشر شده است. در صورت آشنایی با کتاب­هایی که در تدوین برای شما موثر بوده است، نام آن­ها و نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

بعد از خواندن کتاب تدوین چه انتظاری داشته باشیم؟

این رو بدون که نه تنها این 5 کتاب بلکه 500 کتاب هم مطالعه کنی اتفاق خیلی عجیبی در زندگی تو نمی افته! تا زمانی که علم های خودت رو تبدیل به عمل کنی. بله تا زمانی که دست به کار نشی و تدوین رو تجربه نکنی، تو به یک تدوینگر تبدیل نمیشی. دقیقا مثل انسانی که با کتاب خوندن قصد شناگر شدن داشته باشه! قطعا این اتفاق نمی افته مگر اینکه در آب شیرجه بزنه.