جلوه کولشوف (Kuleshov Effect) یک آزمایش سینمایی بود که توسط لوف کولشوف انجام شد. لوف کولشوف یک فیلم کوتاه را به صورتی تدوین کرد که در آن، بعد از هر بار نشان دادن نمای نزدیک چهره یک مرد صامت (ایوان ماسوکین)، تصاویری از یک کودک مرده در تابوت، یک کاسه سوپ و یک زن نمایش داده میشد.
مخاطبانی که این فیلم را تماشا کرده بودند، معتقد بودند که حالت صورت بازیگر در هر بار متفاوت است و احساسات متفاوتی را انتقال میدهد. تفسیر مخاطبان از حالت چهره بازیگر برای هر کدام از تصاویر بدینگونه بود: احساس اندوه برای تصویر کودک مرده، احساس گرسنگی برای تصویر بشقاب سوپ و احساس میل شهوت برای تصویر زن. در صورتی که تصویر چهره مرد در هر سه فیلم، یکسان بود. چگونه بینندگان فیلم، این احساسها را از چهرهای یکسان برداشت میکردند؟ میتوان احساس مخاطب را به تصویری که بعد از تصویر چهره بازیگر نشان داده میشود، نسبت داد.
نتیجه این آزمایش را بدینگونه میتوان بیان کرد که بینندگان، واکنشهای احساسی خود را توسط صحنهای از تصاویر به دست میآورند و سپس این واکنشهای احساسی را به بازیگر نسبت میدهند و چهره بدون احساس بازیگر را با احساسات خود، تصور میکنند. کولشوف معتقد بود که این جلوه در طول مونتاژ (به معنای تدوین)، باید مبنای سینما باشد و لزوم در نظر گرفتن مونتاژ را به عنوان ابزار اصلی هنر سینما ثابت کرد.
2 Comments
[…] را بدست آوریم. که پیشنهاد میکنم برای درک بهتر این موضوع مقاله آزمایش کولشوف را مطالعه کنید. در این مقاله به صورت کامل توضیح داده […]
[…] […]