اگر در هنر سینما یا فیلم سازی فعالیت داری، احتمالا کلمه راش زیاد بهت به گوشت خورده
کلماتی مثل:
راش ها رو کپی کن
راشها کجاست
حواست به راشها باشه
راشها رو پاک کنم؟
و…
خیلی ساده برات توضیح میدم که کامل موضوع رو درک کنی. در زمان تصویربرداری، تصویربردار با دوربین خودش فیلم های زیادی رو ضبط میکنه. فیلمهایی که احتمالا درصد زیادی از اونها دور ریخته میشه و تدوینگر برای خلق حس فیلم، از درصد کمی از اونها استفاده میکنه.
اون فیلمهای خامی که تصویربردار میگیره و هنوز تدوین نشده رو بهش میگیم راش
پس راش فیلم تدوین شده نیست. صرفا فیلم های خامی هست که با موضوع خاصی تهیه شده. در اصل خروجی روز یا روزهای تصویربرداری مقداری راش هست که اگر به هر دلیل اون ها پاک بشن یا دسترسی به اون امکان پذیر نباشه، عملا فاتحمون خوندس و باید از اول تصویربرداری کنیم.
جالبه بدونی پاک شدن راش یکی از ترسناکترین دغدغه های هر فیلم سازی هست. برای همین خیلی باید حواسمون به این موضوع باشه. همین چند وقت پیش بود که یکی از بزرگترین شرکت های تبلیغاتی ایران، راش های یک روز تصویربرداری خودش رو که حدود 500 میلیون تومان هم هزینه تولیدش شده بود ( حدود 19 هزار دلار) به یک پیک موتوری داد که ببره و به دست تدوینگر برسونه. پیک وسط راه تصادف میکنه و هارد از وسط شکسته میشه!
تمام راش ها از بین رفت ( ای واااای من) هیچی دیگه، شکایت و اینا هم کردن ولی مسئولش گفت ما فقط پول هارد رو میدیم نه راش های داخلش!
از این اتفاق و صدها اتفاق دیگه میشه به این نتیجه رسید که خیلی باید حواسمون باشه به راش ها ، اما چه کارهایی میشه انجام داد؟
معمولا راش ها روی رم های اصلی به اتاق تدوین منتقل میشن و بعد اون ها رو کپی میکنیم. این کار مثل مثال بالا تهدید های زیادی رو به همراه خودش داره. بهتر هست که در زمان تصویربرداری راش ها کپی بشن. یک لب تاپ یا هر وسیله دیگه ای که اونجا وجود داشته باشه. میتونه خیال ما رو بابت کپی راحت کنه.
ترجیجا راش ها رو در حین کار و به مرور کپی کنید. یعنی نذاریم آخر پروژه یا زمانی که رم پر شد این کار رو انجام بدیم. اینجوری اگر هم به هر دلیل چیزی رو از دست بدیم، اون کل پروژه نیست و راه برای جبران وجود داره.
اینجوری دیگه خیالمون کامل راحت میشه. وقتی کپی روی لب تاپ به انتها رسید و رم رو خارج کردید. اگر یک هارد هم داشته باشیم و مجدد راش ها رو روی هارد کپی کنیم عالی میشه دیگه. چون معمولا رم مجدد استفاده میشه و قبل از استفاده هم فرمت میکنن. در نتیجه بهتر هست که علاوه بر لب تاپ موجود، داخل یک هارد هم کپی بشه. اینجوری دیگه کامل خیالمون راحت میشه.
البته دقت داشته باشیم که ترجیحا هارد و لب تاپ در زمان انتقال یک جا وجود نداشته باشن. تا اگر برای کیف لب تاپ اتفاقی افتاد، همه چیز از بین نره.
بهتر هست که هارد توسط یک نفر و لب تاپ توسط یک نفر دیگر انتقال داده بشه تا اطمینان کامل صورت گرفته بشه.
احتمالا الان داری میگی مگه اطلاعات شکافتن انرژی هسته ای رو میخواهیم انتقال بدیم؟؟
این هم چیزی کمتر از اون نیست. یک بار که راش هات پرید و ضرر مالیشو دادی و جلو مشتری آبروت رفت و… متوجه میشی که کمی هم از اطلاعات انرژی هسته ای نداره 😊
تدوینگر کارگردان دوم هر فیلمی هست. در نتیجه یک تدوینگر باید هرآن چیزی که کاگردان بلد هست رو بلد باشه. تدوینگر باید بدونه بازیگری خوب و بد چیه، باید بدونه موزیک و خوب و بد چیه، تدوینگر باید بدونه طراحی صحنه خوب و بد چجوری و هر آن چیزی که مربوط به ساخت یک فیلم میشه. چرا باید اینها رو بدونه؟
چون اگر متوجه بد بودن یک موضوع بشه، میتونه با ترفندهایی که در اصول تدوین فیلم وجود داره، اون موضوع ضعیف رو پوشش بده واگر ببینه یک موضوعی خیلی خوب از کار در اومده، میتونه با قوانینی که در تدوین وجود داره، اون موضوع رو پررنگ تر کنه.
در نتیجه برای اینکه یک تدوینگر خوب بشیم فقط نباید کار با نرم افزار خاصی رو یاد گرفت. همیشه گفتم و بازم میگم که یادگیری نرم افزار تدوین ۵ درصد ماجرا هست و ۹۵ درصد ماجرای تدوینگر شدن به اصول تدوین فیلم برمیگرده.
حالا که متوجه شدی تدوین چیست ، تدوینگر کیه و کارش دقیقا چیه، با من با تا بهت بگم از کجا بفهمی یک فیلم تدوین خوبی داره یا نه.
برای اینکه متوجه بشیم یک فیلم تدوین خوبی داره یا نه یک تست خیلی ساده وجود داره.
اگر فیلمی رو با اشتیاق تا انتها دیدی و در نهایت با خودت گفتی مگه این فیلم تدوین هم داشت یا بگی این فیلم که تدوین خاصی نداشت، بدون اون تدوین عالی هست و تدوینگر کارش رو به درستی انجام داده. اما اگر فیلمی رو دیدی و با خودت گفتی عجب تدوینی داشت، اون تدوینگر اصلا کارش خوب نبوده!!!
البته این موضوع فقط در زمانی صحت داره که تو یه عنوان یک فرد معمولی فیلم رو نگاه میکنی. قطعا اگر منتقد سینما باشی یا کسی که در زمینه فیلم سازی حرفهای هست. قضیه کاملا متفاوت میشه.
برای جواب این سوال کمی به عقب میریم و به این نکته دقت میکنیم که هدف از ساخت یک فیلم چه چیزی هست؟ طبیعتا هر فیلم اصولی در دنیا به جهت درگیر کردن ذهن مخاطب و در نهایت تغییر یا ایجاد یک حس و فکر خاص در مخاطب هست.
خب اگر با همین فرضیه مراحل ساخت یک فیلم رو نگاه کنیم، میبینیم که هیچ چیزی جز موضوع فیلم نباید در ذهن مخاطب نقش ببینده، یعنی مخاطب نباید توجهش به نوع فیلم برداری یا بازی یا تدوین یا هر چیز دیگهای جلب بشه، بلکه باید کاملا و بدون هیچ گونه حواس پرتی فقط به موضوع فیلم و داستان اون نگاه کنه.
اگر در این بین موضوع خاصی توجه مخاطب رو بیشتر جلب کرد. فرضا نوع تصویربرداری یا تدوین یا بازیگری و… میتونیم متوجه بشیم که اون بازیگر یا تدوینگر یا تصویربردار به جای تمرکز بخشی مخاطب روی داستان اصلی به دنیا تمرکز بخشیدن مخاطب روی کار خودش هست و نه هیچ چیز دیگه. یعنی فیلم رو فدا کرده تا خودش دیده بشه. در نیتجه اینجا کل کار بهم ریخته و فیلم شاکله اصلی خودش رو از دست داده.
طبیعتا تدوینگر هم از این قاعده مستثنی نیست و نباید با افکتهای زیاد یا کارهای عجیب و قریب توجه مخاطب رو از هدف اصلی دور کنه و به تدوین برگردونه.( متاسفانه این موضوع رو امروزه خیلی میبینیم. خیلی از تدوینگرها با افکتهای زیاد فقط خودشون رو به رخ میکشن و واقعا مخاطب از هدف اصلی فیلم دور میشه). در نهایت کار همین موضوع تموم نمیشه و تدوینگر باید کاری کنه به اصطلاح ریتم فیلم عال دربیاد و مخاطب تا انتهای فیلم رو نگاه کنه و به هیچ عنوان از پای فیلم بلند نشه یا اون رو رد نکنه.
امیدوارم به جواب سوال خودت که تدوین چیست رسیده باشی. سعی کردم اطلاعاتی بیش از تدوین چیست رو بهت بگم. اگر علاقه به تدوین و تدوینگر شدن داری حتما به صفحات دیگه سایت من سر بزن و با پشتیبانی تماس بگیر تا بتونیم به صورت کامل راهنماییت کنیم و در این مسیر زیبا قدم بذاری.
6 Comments
متشکرم
عالی بود توضیحتون
[…] فیلم میباشد. این فیلم میتواند تدوین شده باشد یا یک راش یا هر چیز […]
[…] تدوینگر برای نقل(روایت) داستان تمام راشها رو نگاه میکند و بهترین آنها را انتخاب میکند. […]
[…] در این نرم افزار قدرتمند به ما اجازه هر گونه تغییر در راشها رو […]
[…] تسلط به اصول تدوین هست. اصولی که باعث میشه دید شما به راشها عوض بشه و خروجیهای شما کاملا متفاوت […]
[…] تدوینگر برای نقل(روایت) داستان تمام راشها رو نگاه میکند و بهترین آنها را انتخاب میکند. […]